Monday, January 25, 2010

Kucing

'Bibik' tengah mandikan kucing pakai shampo Panteen lagi tu...hehe

Ni malam pertama, tidur di 'hotel lima bintang'..he..he

Tertidur selepas dimandikan...sian..

Kami sekeluarga memang suka pada kucing. Dulu, aku pernah membeli kucing parsi dengan harga RM450, dan yang sedihnya tak sampai 2 minggu kucing yang comel dan disayangi itu mati. Tidak lama selepas itu kami membela beberapa ekor kucing lagi, alhamdulillah kali ini sampai besar, tetapi sebelum kami berangkat ke UK, kucing-kucing itu telah di jaga oleh ibu saudaraku, yang memang sayangkan binatang ini.

Di UK, tentu lah aku akan berkata TIDAK pada kucing, kerana untuk membela kucing bukannya senang. Lebih-lebih lagi dengan keadaan rumah yang sentiasa tertutup dan kecil itu.

Bila kami balik dari UK, kucing-kucing kami yang dulu tu, semuanya sudah mati. Ada yang mati sakit, ada yang hilang dan ada yang mati kemalangan...huhu (*sob..sob). Anak-anak selalu minta untuk membela kucing lagi, namun aku belum bersedia, kerana memandangkan rumah yang kami duduk ini ada lah rumah sewa, dan aku berjanji dengan anak-anak kalau rumah baru kami siap, insyallah aku akan berfikir semula perkara tersebut.

Tetapi, beberapa hari yang lalu, Atul membawa balik ke rumah, seekor anak kucing yang baru lahir. Dia kata dia jumpa anak kucing itu hanyut dalam parit. Keadaan anak kucing yang kesejukkan dan masih belum buka mata itu membuatkan kami sekeluarga kasihan akan dia. Tapi setelah di jaga semalaman, kucing yang masih perlukan ibunya itu mati keesokan harinya. Satu lagi kisah sedih berlaku...huhu.

Semalam pula, suami membawa pulang TIGA ekor anak kucing yang comel pulang. Dia jumpa kucing yang dibuang orang di pasar. Kehadiran kucing-kucing ini mengembirakan kami sekeluarga kerana kucing-kucing ini mengingatkan kami pada kucing-kucing yang pernah kami bela dahulu. Tetapi masalahnya, mana aku nak letak kucing-kucing ini ye?? Jadi terpaksalah aku mencari semula kandang kucing lama yang masih ada di rumah arwah mak. Jadi di situlah kucing-kucing itu menginap buat masa sekarang. "Hai, cepatlah rumah baru ku siap, senang sikit nak uruskan kucing-kucing ini nanti". Insyallah kucing-kucing ini akan menjadi ahli keluarga baru bagi kami.

2 comments:

Mrs. Ishamizu said...

Comelnyaaaa! kami pon suka kucing..dulu muda2 izu ada persian cat jgk sekor, kwn mak izu bg sbb dia nazar blk dr Mekah nk kasi je sape ank2 kucing dia foc..:) tp masa kt uk dia bg org laen sbb xde sape nk jg...plak tu rmi btul org kecek...betina tp xberanak2 so mak bg je laa...hehehe...

nti kt umah baru bleyla akk wat rumah kucing bsr n cantik!bley bela byk lg kucing!:)

Suzana Abd Manan said...

Memang best kalau ada kucing, macam ada terapi utk kita kan.. insyallah lepas rumah akak siap, boleh lah buat rumah kucing pulak...hehe