Tuesday, January 04, 2011

Kucing




Sekarang kami mempunyai banyak kucing, hasil dari kucing ku yang tiga ekor dulu tu. Cepat betul kucing-kucing ini membiak...huhu. Mujurlah kawasan rumah baru ini agak luas, jadi untuk membela kucing-kucing yang banyak itu, tidak lah menyusahkan. Kerja-kerja memberi makan dan menguruskan kandang kucing ada lah tugas dua orang 'kuat' ku..iaitu Imam Baihaqi dan Imam Hambaly. Kucing ini biasanya akan masuk ke kandang bila waktu malam sahaja. Pada siang hari, kucing-kucing ini bebas bermain di luar kandang.

Pada cuti sekolah yang lepas ada peristiwa tragis berlaku pada salah seekor anak kucing kesayangan kami itu. Aku terlanggar seekor anak kucing yang comel itu, sewaktu mengundur kereta, untuk menjemput Atul dari sekolah. Massalallah...aku seperti kena histeria bila melihat anak kucing itu 'leper' di bawah tayar kereta. Nasiblah anak-anak aku dah besar, jadi masing-masing terpaksa pula 'calm down' kan maknya yang hampir 'hilang ingatan'...hehe. Jadi 'jenazah' kucing itu telah di kebumikan oleh anak-anak dengan penuh penghormatan...(Imam kata dia sempat sedekah al fatihah lagi tu...hehe)

Begitulah kisahnya kami dengan kucing-kucing kesayangan yang ada sebelas ekor itu... banyak betul kan..Ini dia antara gambar-gambar kucing-kucing kesayangan.

2 comments:

ishamizu said...

Oh tidakkk..innalillah..klu Izu di tempat akk, tah2 pengsan tgk ank kucing yg kene lenyek tu. huhu..

Nway, byk nya kucing akk..comey2 lak tu..Iris suka btul tgk ni..hehe..untung ank dh bsr2 sng bley tlg bela/jaga kucing..hehe..kak, wat rumah kucing cantik2 la..umah akk best, kawasan nya bsr..;)

Suzana Abd Manan said...

Insyallah izu, rumah kucing in progress...maybe next month siap lah tu...hehe, kalau siap nanti akak postkan gambarnya..